Samma ulla…..

Sauer og geiter er et vanlig syn her. Trivelig å se flokkene traske over jordene og gjeter- og gjeterhunder i full sving med å holde flokken samlet. Men det kan også være grenseløst irriterende når gjeteren ikke har full kontroll på dyra sine – eller verre, han driter i om de beiter på andres eiendom. I årenes løp har det blitt en del kjefting og bæljing til både hyrder og deres flokker. Det har vært rolig lenge nå. Får tro at våre høylydte hint omsider skled inn i hyrdehodene.

Sauene på bildene under kalles ovelha churra algarvia. Det er en gammel rase som hovedsakelig avles for kjøtt. Ulla er visstnok ikke særlig spinnevillig? – eller hva enn årsaken måtte være. Dessverre er det få igjen av disse på Algarve, bare omkring 2000 dyr, leste jeg i en avis. Andre, mer produktive raser er i ferd må å erstatte disse. Synd! Rasen er hardfør og godt tilpasset klimaet, kjøttet er smakfullt og melka gir god ost.

Til bildene egner det seg med et sitat av Evert Taube:

Ja, där gick getterna och där gick fåren
Som vita moln på ängens klorofyll….

12 tanker på “Samma ulla…..

 1. Huffda. Jeg kjenner problemet. Vi har en slik hyrde som lar dyrene beite i nabolaget. Vi har heldigvis høye murer rundt hagen, men jeg ser ofte naboer som plutselig ikke lenger har prydblomster og busker i hagen fordi de ble for fristende for en flokk sultne geiter!
  Men de lammene var jo veldig flotte da! 😀 Bra de har fått respekt for deg og holder seg unna hagen din Orchis, for der kunne jo hele flokken fått seg et herremåltid eller ti 😀
  Ha en fortsatt fin uke!

  • I hagen min ville de nok meske seg, ja – men med overhengende fare for å ende som fårikål, lammestek eller enda bedre, orientalske lammekjøttboller! 😆

 2. Leste nylig at flere og flere la ned saueholdet her i landet. Da må vi kanskje importere sauekjøtt. Ull fra norske sauer brukes visst bare i liten grad til garn her. Truede husdyrraser er nok ikke særlig beskyttet i Norge heller. Det går nok mest på idéalisme at vi fremdeles har noen av dem igjen.
  Bøndene nede hos deg ser nok ikke på blomsterplanter som noe verdifullt, og slett ikke de som vokser i engen, men matplantene sine vil de nok ikke ha ødelagt.
  Fridtjof i Arkadien var glansummeret til en bekjent. Minner fra en svunnen tid.

  • Og med alle dyra som blir drept av div rovdyr er jeg ikke forundret over at bøndene legger ned saueholdet. Ingen liker å finne dyre pint og drept ute i skog og mark.

   • Rovdyr og husdyr kommer naturligvis stadig i konflikt. Likevel synes jeg det er galt å utrydde alt av rovdyr til fordel for husdyr. Da blir naturen fattig, noe som neppe tjener økologien i det lange løp. I Algarve finnes få rovdyr bortsett fra en svært truet gaupebestand. Nord i landet finnes ulv, men gjetere og gjeterhunder beskytter flokken og om natten holdes buskapen i innhegninger. Det fungerer visst bra.

 3. Sauer er koselige dyr, geiter også. Bare ikke inne i hagen 🙂
  I dag har jeg sådd siste rest av cannafrøa jeg fikk fra deg for noen år siden, og de er faktisk spiredyktige enda. Etter to døgn i varmt vann var det antydning til spirer på noen av frøa. Ikke verst det:-)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s