Kongen

I tillegg til Hans Majestet Kong Harald V, har jeg jeg en annen konge av mer vegetabilsk art. Roystonea regia – kongepalme, royal palm, palmeira real, palma real, koningspalm, königspalme, palmier royal…. Slektsnavnet Roystonea gjør ære på Roy Stone, en flink og sta offiser i Unionshæren under den amerikanske borgerkrig. Artsepitetet regia betyr kongelig. Dens hjemsted er Mexico, Belize, Honduras, Cuba, Bahamas, Caymanøyene og sydspissen av Florida. Den dyrkes i alle verdens tropiske strøk og anses av mange for å være verdens vakreste palme.

Trass i at kongen min bor på kanten av sin klimatiske toleranse, har den likevel overlevd mange vintre. Det skrives flere steder at den vil dø ved –2°C. Enda har den sluppet å føle det, men hvem vet hvilke krumspring klimaet kan by på? Blir den borte en dag syr jeg meg en svart sørgedrakt. Jeg ser at kongen ikke føler seg helt hjemme. Selv om den vokser raskt og godt, klarer den ikke å utvikle en vid, stor bladkrone slik den ville i fuktige tropestrøk. Her blir den mer vaseformet, som om den er engstelig for å strekke ut armene. Årsak: for lav vintertemperatur og for tørr luft om sommeren. Bladspissene blir også litt lurvete av de samme årsaker. Likevel er den et majestetisk innslag i hagen. Bare stammen i seg selv med sin raffinerte, rakryggete og massive profil gjør at alle bemerker den. I Brasil kalles den palmeira coca-cola på folkemunne. Lett å se hvorfor, ikke sant?

Kolossal colaflaske

Ha en suveren søndag! Selv skal jeg på hagesenter – en salig søndagsaktivitet. Hoho! 😀

9 tanker på “Kongen

 1. Det var en riktig staselig kongepalme, kjekt å se bilder av det som vokser på dine kanter.
  Håper du får en bra søndagstur til hagesenter, utvalget er nok bedre enn på mine kanter i adventstiden!

 2. Lekker stamme på den saken der. Når jeg blir pensjonist og flytter utenlands skal jeg også ha meg en kongepalme. Får bare håpe på at jeg lever lenge nok til å se den rage mot himmelen.

  Hvor fort vokser den egentlig? 🙂

 3. Åh hagesenter du, suuukkkk! Flott var nå kongen din uansett, da.
  Håper du fant uimotståelige fristelser vi andre bare kan drømme om på shoppingen! OG skriver et innlegg om dem så vi får drømt skikkelig! 😉

  • Hagesenteret jeg dro til var STENGT! Arg! Pleier ikke besøke det senteret så ofte fordi det er et stykke å kjøre. Sjekket på nett, og det stod at de er åpne på søndager. Da jeg kom dit hang en lapp på porten som sa at de har søndagsfri før jul. En liten notis om det på nettsidene også hadde vært praktisk!

 4. Pen stamme på den palmen, får lyst til å ta på den! 🙂 Jeg elsker å gå på hagesentre, særlig nå om vinteren, det lukter så godt av plantene, og lyset er sterkt og godt. Ha ei fin uke! 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s