Dette falt meg ikke inn…

Det gikk bra med småplantene under Archontophoenix denne gangen

I min elleville begeistring over å kunne ha palmer i hagen, plantet jeg mange eksemplarer de første årene vi bodde her. Men en ting falt meg ikke inn; bladfelling – hos noen palmer også rester av blomsterstander. Dette er ikke bjørkeløv eller rakler. Det er stort og tungt. Når palmene blir høye er det dessuten umulig å komme opp for å fjerne vissent materiale før det faller, m.m. man har en lift eller noe slikt. Her om dagen hørte jeg det etter hvert så velkjente braket. Denne gangen var det “bare” et blad fra Archontophoenix alexandrae. Verre er det når kongepalmen Roystonea regia slipper et. Dens blader er større og tyngre. Sist et blad falt smadret det nesten to små Plumeria. Syagrus romazoffiana har de lengste bladene av alle palmene i mine hage. Anslår at de er omkring 5 meter. Men de har mindre vekt i og med at de gjerne tørker helt inn før de faller. Da har de også bøyd seg ned mot bakken, og tuppen virker som støtdemper mens bladet “siger” ned gjennom undervegetasjonen. En helt annen sak er rester av blomsterstanden til  Syagrus. De største er over meteren lange, spydformede og med struktur og vekt som presset tremasse. De unngår man helst å få i hodet. Men i en stillferdig, rural hverdag, skaper dette i hvert fall litt spenning…

Et annet spenningsmoment er været. Høstfølelsen har glimret med sitt fravær, men sist helg kom den plutselig. Natt til mandag rant regnet ned og vinden forvandlet husets pipeløp til høylytte trompeter. Et sabla leven! Flere steder i Portugal nådde vinden ødeleggende hastigheter på over 100 km/t, leste jeg i nettaviser. I Faro, bare 5-6 mil herfra, ble det registrert vindkast på 157 km/t. Årsaken var, ifølge Meteorologisk Institutt, at det dannet seg en supercelle, noe som er uvanlig i disse strøk, tror jeg – iallfall håper jeg det! Godt supercella holdt seg unna vårt område. Hagen hadde blitt rasert, og kanskje mye annet også. Temperaturene har blitt høstlige med såvidt over +20 om dagen. Takket være alt regnet blir det om ei uke eller to grønt på mark og eng. Det gleder jeg meg til!

8 tanker på “Dette falt meg ikke inn…

 1. Her er det også høst, ca 4 grader, overskyet og surt. Yr i lufta og ikke utsikter til sol på en uke…. Så egentlig har du ikke noe å klage over;-)

 2. Mye rart i planteverden ja. Best å ikke få de tyngste i hodet 🙂 Her er det sikkelig høst og det regner ute med sur vind. Men jeg har fyr på peisen og koser meg inne. Noe må en jo gjøre for å overleve vinteren i dette kalde landet ;)Ha en fin dag!

 3. Vi har hatt to flotte dager nå, med over 17 grader i Bergen i går. Men som vanlig varer ikke finværet så lenge her. Det er meldt regn igjen fra i kveld.
  Heldigvis slipper jeg å bekymre meg for å få palmeblader i hodet når jeg beveger meg i hagen. Det er liksom ikke samme tyngden i et bjørkeblad. Men jeg er ikke bekymringsløs av den grunn altså, det skulle tatt seg ut. Nei, vi har jo snegler og hjort og alt mulig.
  Ha en fortsatt spennende uke!

 4. Ikke akkurat bjørkeløv det der nei 😉 Det er fordeler og bakdeler med alt, men jeg må si jeg misunner deg høsttemperaturen. Er vesentlig kaldere her ja, selv om det faktisk er forholdsvis mildt til årstiden å være. Har bare så vidt vært litt frost noen få morgener ennå.

 5. Du har et spennende hageliv. Fallende palmeblader og slanger som dukker op:-)
  Så på nyhetene i kveld at det var dårlig vær i sydeuropa. Snøfall i Spania og flom i Italia, og nå ser jeg du skriver om storm på dine trakter.

 6. He- he, pass deg for fallende palme»løv». Det er nok ikke til å spøke med, kanskje ikke så verst med lønn og rogn da allikevel. Håper du går klar av stormen. Ha en riktig god dag 🙂

 7. Takker for alle trivelige kommentarer. Jeg mener ikke å klage på været. Det er flott at regnet kom, og disse temperaturene egner seg mye bedre til hagearbeid enn sommerens kvelende varme. Men den kraftige vinden kunne jeg vært foruten. Dog, vi var jo heldige sammenlignet med andre deler av landet, hvor tak blåste av og trær veltet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s